Klaus Iohannis a promulgat legea. Ziua bărbatului are o dată OFICIALĂ

Klaus Iohannis a promulgat legea. Ziua bărbatului are o dată OFICIALĂ
Publicat: 03/03/2016, 19:44
Actualizat: 25/03/2019, 20:14

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților la începutul lunii februarie, aleșii susținând că „sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăți relațiile dintre sexe” și de a promova „modele masculine pozitive”, nu doar vedete.

Legea a fost adoptată cu 204 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și 63 de abțineri.

Potrivit propunerii legislative inițiate de cinci senatori de la PSD și PNL, autoritățile administrației publice pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar Televiziunea Publică și Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor „emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbaților”.

Potrivit Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputaților, propunerea legislativă „are ca scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștiențizare prin concilierea vieții de familie cu cea personală. Sărbătoriea celor două zile este un prilej de a îmbunătăți relațiile dintre sexe”.

Membrii Comisiei pentru egalitate de șanse mai susțin că „Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei și ziua bărbatului cu cea a tatălui”.

Deputatul PNL Mircea Dolha a afirmat în plen că PNL va susține această propunere pentru că liberalii cred că relațiile dintre bărbați și femei pot fi mai bune.

„În primul rând m-a frapat un lucru, că inițiatorii sunt bărbați și nu femei. Deci, niște colegi senatori s-au simțit discriminați că nu au o lege a bărbatului în România și iată că astăzi discutăm în plenul Camerei Deputaților, cameră decizonală (acest proiect de lege-n.r.). Apoi, m-a mai frapat un lucru, că în Senat această propunere legislativă a fost respinsă. Vă spun că PNL va votat această propunere legislativă pentru că PNL crede în familie și crede că relațiile dintre bărbați și femei pot fi mai bune și prin această dată de 19 noiembrie, drept Ziua Bărbatului, începutul iernii, și 8 martie, final de iarnă, început de primăvară, Ziua Femeii”, a declarat deputatul PNL Mircea Dolha, de la tribuna Parlamentului.

Deputatul UDMR Molnar Zolt a susținut că aceste legi au valoare simbolică. „În cultura modernă se face referire și se atrage atenția asupra unor probleme specifice ale bărbaților, boli specifice și mai nou vorbim și despre unele probleme de la locul de muncă, despre unele profesii care devin feminizate, și eu consider că această zi, ziua de 19 noiembrie, va fi un prilej pentru a discuta aceste probleme”, a declarat deputatul UDMR Molnar Zolt.

Deputatul PSD Petre Daea a susținut că, personal, nu are nevoie de o recompensă cum este ziua de 19 noiembrie.

„Cred că mulți din această sală și din afara sălii știu că 8 martie este o zi sfântă pentru cei cu care ne întâlnim și cu care trăim. Este de prisos să dăm noi o lege ca ziua femeii să fie de 8 martie, este legea sfântă în sufletul fiecăruia și o simțim ca atare. În ceea ce mă privește nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie. Sper să o primesc fără un temei legal”, a declarat deputatul PSD Petre Daea.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că „în contextul în care vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați și celebrarea zilei femeii, puține persoane cunosc însă faptul că există și o zi internațională a bărbatului”, celebrată în data de 19 noiembrie, în aproape 60 de state.

Cei cinci senatori, Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) și Ioan Iovescu (UNPR), au arătat că Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual la 8 martie, motivele celebrării fiind legate de realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și de fenomenul discriminării, iar puține persoane cunosc că există și o Zi Internațională a Bărbatului. Inițiatorii au menționat, în expunerea de motive a proiecului, citând din Wikipedia, că Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad și Tobago, în 1999 și își găsește susținere la mai multe persoane și grupuri din Australia, Caraibe, SUA, Asia, Europa, Africa și ONU.

Potrivit inițiatorilor, instituirea Zilei Internaționale a Bărbaților are ca scop și promovarea modelelor pozitive de sex masculin, „nu doar vedete de cinema și bărbați din sport, dar, și oameni de zi cu zi din clasa de lucru, care trăiesc vieți decente, cinstite”.

De asemenea, un alt argument este nevoia de a discuta despre sănătatea bărbaților și bunăstarea socială, emoțională, fizică și spirituală, pentru a evidenția discriminarea împotriva bărbaților, în domeniile serviciilor sociale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Mai bine de jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă începând de duminică....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Doliu în lumea cinematografiei! Jon Landau, producătorul capodoperelor „Titanic” și „Avatar” a murit la 63...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Harry și Meghan, colecționari de trofee ridicole
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Chiar și scribii egipteni sufereau de boli cauzate „la locul de muncă”
×